La momentul actual, un numar semnificativ de persoane sunt nevoite din punct de vedere profesional sa petreaca foarte mult timp stand in fata unui computer, fie la birou, fie acasa, tastand, trimitand e-mailuri sau realizand orice alt task de care sunt responsabili. Desi acest lucru in sine nu necesita un efort fizic vizibil, la finalul unei zile majoritatea oamenilor declara faptul ca se simt de-a dreptul epuizati.
Desigur, aceasta senzatie de oboseala resimtita dupa o zi lunga la birou nu este aceeasi cu cea care apare in urma unui antrenament la sala spre exemplu, dar din punct de vedere al consumului de energie este destul de asemanatoare. In acest sens, numeroase cercetari si studii de specialitate au fost derulate pentru a putea scoate la iveala motivele care stau in spatele acestei extenuari generale, care afecteaza de cele mai multe ori calitatea vietii, dar si nivelul de energie si productivitate.
Ce spun expertii
Un numar mare de specialisti din intreaga lume sustin faptul ca folosirea creierului necesita munca fizica reala. Si asta deoarece creierul nostru foloseste o cantitate disproportionata de energie in comparatie cu alte organe, in special atunci cand privim ecranul unui computer ore in sir. De fapt, 20% din oxigenul pe care il consumam este utilizat de creier. Mai mult, acestia considera ca ne putem simti epuizati in urma unei zile de lucru si din cauza celor din jurul nostru, respectiv din cauza colegilor, sefilor etc. Si asta deoarece, spun ei, emotiile sunt destul de contagioase, ceea ce inseamna ca mediul in care te afli te poate influenta si te poate extenua complet.
Pentru a intelege mai bine acest fenomen, expertii folosesc urmatorul exemplu: daca esti cu un grup de oameni care vorbesc cu totii despre cat de stresati si obositi sunt, in timp, acesta va deveni un comportament normativ pentru intregul grup.
De asemenea, un alt factor care genereaza oboseala fizica este reprezentat de formarea de raspunsuri emotionale si mentale la stimulii din jurul nostru. Acest lucru inseamna ca toate gandurile pe care ni le facem de-a lungul unei zile au efecte similare asupra corpului nostru ca si efortul fizic, creierul nostru prezicand in mod constant ceea ce se va intampla pe baza experientelor trecute si pregatindu-se pentru modul in care ar putea fi necesar sa reactionam.
De exemplu, daca trebuie sa participam la un interviu, vom incepe sa facem predictii despre modul in care va decurge acest interviu si, pe masura ce vom trece prin fiecare dintre aceste stimulari mentale, organismul nostru va fi in esenta activat pentru a se comporta ca si cum s-ar intampla cu adevarat interviul, chiar atunci si acolo.
Raportand-ne la job, atunci cand suntem la birou intr-o zi obisnuita, nu facem decat sa ne pregatim pentru diferitele posibilitati care urmeaza, cum ar fi ce am putea servi la pranz in pauza de la amiaza, iar trecerea prin toate aceste scenarii, chiar si mental, poate fi obositoare.
Sedentarismul, deshidratarea si stresul
Sedentarismul la birou apare foarte usor atunci cand munca ta presupune sa stai pe scaun ore in sir si sa lucrezi in fata unui computer. Lipsa de miscare iti poate afecta sanatatea si in timp poate accelera aparitia durerilor lombare sau durerilor de coccis, extrem de neplacute. In acest sens, pentru a evita orice risc, specialistii recomanda o regula generala: cel putin la fiecare jumatate de ora sa te ridici de pe scaunul de birou si sa faci o plimbare pe hol, sa bei un pahar cu apa si sa faci niste exercitii usoare de intindere si de relaxare a muschilor. Desi poate putini dintre noi constientizam acest lucru, oamenii se deshidrateaza atunci cand stau, iar hidratarea este absolut vitala pentru felul in care te simti.
Totodata, stresul poate provoca de asemenea deshidratare, contribuind in mod direct la acel sentiment de epuizare fizica dupa o zi grea la munca. Mai mult, stresul face ca glandele suprarenale sa elibereze hormonii de stres si, dupa un timp, acele glande devin epuizate. Prin urmare, toate aceste activitati ,,invizibile” sunt suprasolicitante si nu intarzie sa produca consecinte.
De ce este important sa iei pauze
Dupa cum mentionam anterior, statul indelungat intr-o singura pozitie pe scaunul de birou este raspunzator de oboseala psihica si fizica, influentand in aceeasi masura nivelul de energie si de productivitate. De aceea, medicii specialisti recomanda persoanelor care lucreaza ore in sir la birou sa nu uite sa ia pauze.
Oricat de important ar fi proiectul la care lucrezi, nimic nu ar trebui sa fie mai prioritar decat starea ta de sanatate. Acorda-ti un moment de relaxare si ridica-te de pe scaun cel putin o data la fiecare jumatate de ora, daca situatia ti-o permite. Fa cativa pasi prin birou, fa-ti o cafea, iesi putin la aer sau fa cateva exercitii de intindere sau de respiratie, astfel incat sa iti dezamortesti picioarele si sa iti indrepti coloana vertebrala.
Astfel de exercitii nu numai ca vor contribui la imbunatatirea circulatiei sangelui, dar vor oxigena si celulele din organism si vor produce un nivel crescut de energie, avand efecte pozitive asupra sanatatii tale fizice si aptitudinilor mentale.
Exercitii pe care le poti face la birou
Chiar daca te afli intr-un context formal, acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa ai grija de sanatatea ta. In acest sens, merita sa ai in vedere urmatoarele exercitii pe care le poti face oricand ca sa combati sedentarismul la birou si durerile de mijloc, dar si sa previi epuizarea.
Un prim exercitiu presupune sa te ridici in picioare si sa stai drept. Din aceasta postura, apleaca urechea dreapta spre umarul drept cat de mult poti si mentine aceasta pozitie pentru cateva secunde, apoi repeta acelasi mecanism si cu cealalta ureche. In acest fel vei reusi sa relaxezi umerii si sa elimini tensiunea acumulata in zona gatului. Un alt exercitiu la fel de eficient presupune sa-ti impreunezi degetele de la ambele maini si sa le intinzi spre tavan cat de mult poti, mentinandu-le asa pentru cateva secunde. De asemenea, barbia lasata in jos spre piept si rasucirea lenta a capului spre stanga si spre dreapta constituie un alt exercitiu pe care il poti realiza cu usurinta la birou, pentru a permite corpului sa aiba un moment de respiro.
Nu uita ca poti efectua chiar si intinderi ale trunchiului din pozitia de sezut. Astfel, in timp ce te afli pe scaunul de birou, tine picioarele drepte pe podea si incepe sa iti rasucesti trunchiul inspre dreapta, pastrand in tot acest timp soldurile si spatele inferior drepte, nemiscate. Pentru o mai buna sustinere, te poti ajuta de ambele maini, pozitionandu-le la ceafa. Dupa ce ai mentinut aceasta pozitie timp de 10 secunde, revino si realizeaza acelasi proces si pe parte stanga.
Nu in ultimul rand, pentru a preveni sentimentul lipsei de putere la finalul unei zile obisnuite la birou, incearca sa iti amenajezi spatiul de lucru conform principiilor ergonomice de baza. In acest sens, este important sa investesti in articole de mobilier ergonomice, care sa iti permita sa iti desfasori activitatea intr-un mediu sanatos si confortabil, potrivit nevoilor tale.
In concluzie, dupa cum am putut vedea, exista numeroase cauze pentru care ne putem simti de-a dreptul epuizati fizic la sfarsitul unei zile de munca, chiar si in ciuda faptului ca nu am depus niciun efort fizic considerabil in acest sens. Prin urmare, este important sa ai grija de starea ta de sanatate, atat fizica, cat si psihica, si sa incerci pe cat posibil sa gasesti echilibrul in ceea ce priveste munca la birou, pentru un stil de viata cat mai activ si mai sanatos.
Articole Similare:
Renunta la Cocoasa! Sfaturi pentru Corectarea Posturii
Cum Poti Preveni in Mod Eficient Aparitia Durerilor de Spate