Sari la conținut

Cum Poti Preveni in Mod Eficient Aparitia Durerilor de Spate

 

Una dintre cele mai frecvente tipuri de durere de care se plange un numar din ce in ce mai mare de persoane este durerea de spate lombara, respectiv durerea de mijloc, asa cum mai este cunoscuta pe scara larga. De cele mai multe ori, aceasta nu reprezinta un semnal de alarma, intrucat poate fi declansata ca urmare a unei posturi incorecte a coloanei vertebrale, a unor exercitii efectuate in mod gresit sau repetitiv sau chiar ca urmare a sedentarismului. Cu toate acestea, aparitia acestui tip de durere poate avea si cauze mai grave, cum ar fi anumite boli grave precum hernia de disc, motiv pentru care este indicat sa facem o vizita medicului specialist in momentul in care sesizam faptul ca aceasta afectiune incepe sa fie insotita si de alte simptome din ce in ce mai frecvente si mai intense, precum amorteala, greata, febra, stare generala proasta etc.

Indiferent de cauzele care conduc la aparitia durerii in zona spatelui, cert este faptul ca aceasta poate fi tratata chiar si la domiciliu, prin intermediul unor remedii menite sa previna si sa combata aceasta afectiune sau sa amelioreze disconfortul creat de catre aceasta. Asadar, in cazul in care si tu te confrunti cu episoade frecvente de durere de spate lombara si vrei sa gestionezi intr-o maniera cat mai eficienta o astfel de situatie, este bine sa ai in vedere urmatoarele modalitati recomandate de catre medicii din intreaga lume, pe care este indicat sa le combini pentru rezultate garantate, dupa cum urmeaza:

 

 

Incearca sa mentii o postura cat mai corecta

Asa cum aminteam si mai devreme, pozitia incorecta, nealiniata a coloanei vertebrale se numara printre principalii factori care favorizeaza aparitia si frecventa durerilor resimtite in zona spatelui. In acest sens, pentru a putea minimiza sansele ca aceste dureri sa se instaleze si sa se agraveze in timp, este recomandat sa pastrezi o postura cat mai aliniata si mai verticala, care sa sustina in mod natural curbura spatelui, fara a pune presiune suplimentara asupra acestuia, indiferent daca stai in picioare, alergi, dormi sau desfasori diverse activitati zilnice obisnuite. De asemenea, in cazul in care esti nevoit sa petreci un timp indelungat pe scaunul de birou, nu uita sa iei pauze ori de cate ori este posibil, pentru a te intinde si pentru a te misca in mod regulat.

 

Continua sa te misti

Desi cu totii avem tendinta de a alege sa facem repaus prelungit la pat atunci cand ne confruntam cu un episod de durere de spate lombara, acest lucru nu poate face decat sa incetineasca recuperarea si chiar sa creasca intensitatea disconfortului resimtit. De aceea, este recomandat sa incerci sa ramai cat mai activ si sa tii pasul cu nivelul obisnuit de activitate si miscare zilnica, desigur, pe atat cat poti face fata. Si asta deoarece coloana vertebrala este menita sa se miste, in timp ce sedentarismul nu face altceva decat sa permita muschilor spatelui sa devina din ce in ce mai slabi, ceea ce inseamna in mod automat mai putin sprijin pentru coloana vertebrala.

 

Renunta la fumat

In cazul in care nu stiai, numeroase cercetari de specialitate au demonstrat faptul ca fumatorii au sanse mult mai mari de a experimenta dureri de mijloc, in comparatie cu persoanele nefumatoare, pentru care riscul este mult mai redus. Acest lucru se intampla deoarece fumatul poate creste riscul de osteoporoza a coloanei vertebrale, care poate conduce la randul sau la fracturi de compresie ale acesteia sau la alte afectiuni osoase grave. Mai mult, nicotina din tigari poate indeparta chiar anumiti nutrienti vitali si poate slabi oasele coloanei vertebrale.

 

Opteaza pentru suplimente

Atunci cand te confrunti cu durerea de spate lombara, este important sa incerci sa obtii vitaminele si mineralele esentiale din alimente, astfel incat sa ai sansa de a avea un sistem imunitar cat mai bun. Spre exemplu, vitamina D si magneziu sunt absolut vitale, deoarece in lipsa acestora, poti avea de-a face cu slabiciune musculara sau crampe. De asemenea, un numar mare de medici recomanda turmericul, deoarece acesta poate ajuta foarte mult la calmarea inflamatiei.

Cum Poti Preveni in Mod Eficient Aparitia Durerilor de Spate - Yoga

 

Fa exercitii pentru intinderea, respectiv intarirea spatelui

O solutie eficienta in acest sens poate fi spre exemplu practicarea regulata de yoga sau pilates. Prin efectuarea unor exercitii fizice potrivite, poti reusi sa antrenezi muschii spatelui si sa-i ajuti sa se dezvolte si sa ramana puternici, obtinand in acelasi timp o postura corecta si o aliniere fireasca a coloanei vertebrale. De asemenea, numeroase studii au constatat faptul ca atunci cand cresti forta, flexibilitatea si rezistenta, durerile de spate si senzatia de rigiditate pot scadea considerabil.

 

Renunta la obiceiurile alimentare nesanatoase pentru o greutate corporala optima

Excesul de greutate nu face decat sa puna o presiune in exces asupra coloanei vertebrale si sa genereze chiar deformarea acesteia in timp. In acest sens, este indicat sa elimini din alimentatia ta zilnica anumite produse bogate in calorii si sa incerci sa-ti mentii greutatea intr-un interval sanatos, adaptata la inaltimea ta. Mai mult, afla faptul ca pierderea kilogramelor in plus reduce cantitatea de forta mecanica asupra coloanei vertebrale.

 

Alege terapia cu gheata si caldura

Frigul are rolul de a reduce inflamatia, pe cand caldura are rolul de a creste aportul de oxigen si de a reduce spasmele musculare, functionand prin dilatarea vaselor de sange. Prin urmare, aplicarea unor comprese cu gheata direct pe zona afectata poate ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei resimtite in regiunea respectiva. Dupa ce faci acest lucru de mai multe ori pe zi, este recomandat ca ulterior sa treci la aplicarea unor tampoane cu efect de incalzire, pentru a permite muschilor raspunzatori de sustinerea spatelui sa se relaxeze si pentru a imbunatati circulatia sangelui, crescand fluxul sanguin catre regiunea dureroasa. Totodata, o alta varianta pentru care poti opta in acest sens sunt baile calde, care te vor ajuta sa te detensionezi, sa elimini stresul si sa usurezi disconfortul creat de durerea de spate cu care te confrunti.

 

Administreaza medicamente fara prescriptie medicala

Acestea au rolul de a diminua in mod semnificativ durerile de spate. Cu toate acestea, este indicat sa te consulti in prealabil cu medicul tau de familie sau cu un farmacist cu privire la analgezicele pe care vrei sa le administrezi, pentru a evita supradozajul cu anumite ingrediente active si pentru a nu avea parte de alte efecte secundare neplacute.

 

Maseaza zona afectata cu o crema cu efect antiinflamator

La momentul actual, exista o gama variata de creme, unguente sau plasturi cu medicamente, care se pot dovedi foarte eficiente atunci cand vine vorba despre eliminarea senzatiei de intepenire, durere sau incordare de la nivelul spatelui. De asemenea, datorita faptului ca astfel de produse contin ingrediente precum mentol sau lidocaina, acestea au rolul de a raci si, implicit, de a amorti zona afectata, calmand in mod semnificativ durerea. Pentru o eficienta crescuta, este important ca aceste creme sau geluri sa fie aplicate chiar pe zona afectata.

Suport lombar pentru întinderea coloanei Better Posture Pro

 

Aseaza un prosop rulat sub spate

Acesta poate fi un instrument la indemana pentru ameliorarea si combaterea durerilor de spate. In acest sens, este recomandat sa-l asezi sub pelvis atunci cand stai intins si sa lasi soldurile sa se relaxeze, contribuind in acest fel la eliminarea tensiunii acumulate in zona inferioara a coloanei vertebrale.


In concluzie, atunci cand te confrunti cu durerea de mijloc, este indicat sa aplici toate aceste metode si sa incerci sa ai grija de sanatatea spatelui tau asa cum se cuvine, pentru a evita neplacerile pe termen lung.

 

Articole Similare:

De ce e Important sa ai o Postura Corecta

Care sunt Cele mai Eficiente Remedii Impotriva Durerilor Cervicale?

Descopera Care sunt Cele mai Eficiente Exercitii Impotriva Durerilor de Spate