Sari la conținut

De ce e Important sa ai o Postura Corecta

 

Durerile de spate reprezinta in prezent una dintre cele mai intalnite afectiuni, prezente in cazul unui numar foarte mare de persoane. Acestea pot avea foarte multe cauze, insa postura gresita indelungata constituie unul dintre factorii principali care favorizeaza aparitia acestui tip de dureri si agravarea lor in timp. Si asta deoarece o postura corporala neglijenta, implicit o pozitie prea aplecata, prea lejera sau prea torsionata, nu fac nimic altceva decat sa forteze in exces muschii si ligamentele spatelui sa mentina corpul in echilibru.

Mai mult, o postura inadecvata poate determina in aceeasi masura si numeroase alte afectiuni, precum deformarea coloanei vertebrale, dereglarea tensiunii arteriale, probleme articulare, dureri de cap etc. De aceea, pentru a preveni si pentru a combate astfel de disconforturi, este important sa tinem cont de cateva sfaturi pentru corectarea posturii corporale si sa optam chiar pentru utilizarea unor produse de specialitate, care sa ne ajute sa obtinem si sa mentinem o pozitie corecta a spatelui, indiferent de activitatea pe care trebuie sa o desfasuram.

 

Care sunt tipurile de postura pe care le avem zi de zi


In ceea ce priveste tipurile de postura pe care le experimentam in mod permanent, acestea se incadreaza in urmatoarele doua categorii: pe de o parte, postura statica, care face referire la maniera in care corpul este pozitionat in timp ce pur si simplu stam, in picioare, pe scaun sau in timp ce dormim, iar pe de alta parte, postura dinamica, care descrie pozitia corpului in timp ce ne aflam in miscare, atunci cand alergam spre exemplu sau ne antrenam in sala de forta. Indiferent de contextul in care ne aflam sau de activitatea pe care o desfasuram, un lucru este cert: in prevenirea problemelor spatelui, o postura cat mai aliniata si verticala, care sa sustina in mod eficient articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele coloanei vertebrale, joaca un rol extrem de important.

 

Scolioza - responsabila de postura incorecta


In cazul in care nu stiai, exista cateva afectiuni medicale care contribuie la adoptarea unui posturi gresite. Printre acestea se numara scolioza spre exemplu, care poate aparea indiferent de varsta si ale carei cauze, in peste 90% din cazuri, nu este cunoscuta. Persoanele care sufera de aceasta boala au coloana vertebrala curbata, deviata, motiv pentru care umerii, trunchiul si soldurile sunt dispuse inegal, fiind extrem de dificila mentinerea unei pozitii adecvate in aceste conditii.

 

Cum poti mentine o postura corecta indiferent de activitatea pe care o desfasori


Coloana noastra vertebrala are trei curburi naturale: una la nivelul gatului, una la nivelul toracelui si una in partea inferioara a spatelui. Tinand cont de acest aspect, trebuie sa incercam in mod permanent sa stam intr-o pozitie care sa sustina intr-un mod eficient toate aceste trei curbe, intrucat numai asa putem sustine faptul ca avem o postura corecta si naturala. Dar pentru a clarifica mai bine acest subiect, haide sa vedem impreuna cum putem sa mentinem o pozitie cat mai buna a coloanei vertebrale, in functie de ipostaza in care ne aflam, fie ca suntem in picioare, in sezut sau in pat, in timpul somnului.


Atunci cand stam in picioare. Majoritatea dintre noi suntem nevoiti sa petrecem foarte mult timp in picioare, din motive personale sau profesionale. Cu toate acestea, trebuie sa incercam pe cat posibil sa fim atenti la postura coloanei vertebrale pe care o adoptam in tot acest timp si sa mentinem o aliniere cat mai naturala a gatului, si implicit a spatelui, pentru a putea evita aparitia unor afectiuni nedorite.

In acest sens, medicii de specialitate recomanda ca atunci cand stam in picioare, sa avem capul pozitionat drept, cu privirea inainte, deasupra umerilor iar partea superioara a acestora din urma sa fie deasupra soldurilor. De asemenea, este indicat sa avem picioarele in pozitie paralela, departate la latimea umerilor, astfel incat greutatea noastra sa poata fi distribuita uniform, in timp ce intindem bratele pe langa corp.


Atunci cand stam in sezut. Multi dintre noi suntem predispusi sa petrecem perioade lungi de timp pe scaunul de birou sau pe cel din masina. In acest sens, pentru a ne asigura ca avem o postura cat mai aliniata si ca oferim coloanei noastre vertebrale sprijinul de care are nevoie in tot acest timp in care stam asezati, este indicat sa avem spatele si umerii drepti, mentinuti cat mai relaxati, iar fundul sa atinga spatarul scaunului, deoarece numai asa putem preveni o pozitie incorecta, care poate provoca consecinte negative in timp. Mai mult, in ceea ce priveste picioarele, acestea trebuie sa se afle pe podea, cu genunchii indoiti in unghi drept, la nivel cu soldurile. Incrucisarea membrelor inferioare este interzisa, intrucat ne poate schimba alinierea pelvina, afectand in acelasi timp si bunastarea spatelui nostru. De asemenea, trebuie sa ne relaxam umerii pe deplin si sa ne sprijinim intotdeauna coatele si bratele pe scaun sau pe birou, pentru a nu ne suprasolicita spatele si pentru a ne putea bucura de confort maxim.

Dincolo de toate aceste recomandari, un alt aspect este demn de mentionat este faptul ca sederea prelungita intr-o singura pozitie nu face decat sa puna presiune pe coloana vertebrala, favorizand aparitia durerilor cronice de spate. Din acest motiv, este esential sa luam pauze frecvente ori de cate ori avem ocazia si sa ne plimbam sau sa facem cateva exercitii de intindere, astfel incat sa-i oferim coloanei un moment de respiro, sporind in acelasi timp flexibilitatea.


Atunci cand dormim. In cazul in care nu stiai, pozitia in care dormim poate reprezenta una dintre cauzele majore pentru care ne putem trezi a doua zi cu dureri lombare, de gat sau de cap. In acest sens, pentru a evita astfel de situatii, este indicat sa dormim cu gatul aflat intr-o pozitie neutra si cu soldurile aflate la nivelul umerilor. Daca vrei sa ai parte de un somn cat mai odihnitor, neintrerupt, nu ezita sa utilizezi o perna sau o saltea ortopedica, care vor oferi sprijinul optim coloanei tale vertebrale in timpul noptii si te vor ajuta sa mentii o postura corecta si verticala a corpului, indiferent de pozitia de somn preferata.

 

Incearca aceste remedii pentru corectarea posturii


Dincolo de toate aceste indicatii cu privire la modalitatile prin care ne putem corecta postura atunci cand ne aflam in diferite ipostaze, precum in picioare, asezati sau in timpul somnului, exista si alte cateva sfaturi practice pe care merita sa le avem in vedere si sa le punem in aplicare pentru corectarea posturii, dupa cum urmeaza:


Yoga sau exercitiile fizice de intarire a muschilor spatelui, abdomenului si pelvisului. In cazul in care vrei sa iti imbunatatesti postura, este necesar sa acorzi cateva minute in fiecare zi pentru a efectua o serie de exercitii fizice simple, controlate, de intindere a muschilor care sustin coloana vertebrala, exercitii care se vor dovedi de mare folos in ceea ce priveste flexibilitatea, in special daca esti adeptul unui stil de viata sedentar. De asemenea, opteaza si pentru o serie de exercitii de intarire a musculaturii spatelui, abdomenului si pelvisului, pentru a spori rezistenta si stabilitatea, si pentru a reduce stresul si tensiunea acumulata in zona acestora. Nu uita, indreapta-ti spatele, tragand umerii inapoi si incordeaza-ti muschii abdominali in mod permanent, pentru a evita deformarea coloanei vertebrale in timp si pentru a putea evita formarea cocoasei.

Privitul in oglinda. In timp ce desfasuram anumite activitati obisnuite zilnice, indiferent daca suntem acasa sau la locul de munca, nu suntem constienti de postura pe care o adoptam in tot acest timp. In acest sens, este bine sa ne privim in oglinda ori de cat ori avem ocazia, sa evaluam pozitia in care se afla spatele nostru si sa o corectam atunci cand sesizam ca aceasta nu este intocmai corecta. Prin urmare, arunca o privire si vezi daca atunci cand stai in picioare capul, spatele si picioarele formeaza impreuna o linie dreapta sau nu.

 

Corset pentru corectarea coloanei Better Posture Pro



Corsetul pentru indreptarea spatelui. Un astfel de produs este special conceput astfel incat sa ne ajute sa impiedicam deformarea coloanei vertebrale, diminuand riscul aparitiei cocoasei, extrem de neplacuta atat din punct de vedere vizual, dar si foarte periculoasa din punct de vedere medical. Mai mult, acest dispozitiv de corectare a posturii are numeroase beneficii si in ceea ce priveste intarirea muschilor spatelui, reducerea stresului si a tensiunii musculare. Nu in ultimul rand, corsetul pentru indreptarea spatelui este confectionat din materiale respirabile, alaturi de un design universal, motiv pentru care poate fi purtat fara nicio problema pe sub haine, indiferent ca te afli la birou, la volan, la alergat sau la sala.


In concluzie, desi adoptarea unei pozitii corporale corecte ar trebui sa fie ceva foarte natural, multi dintre noi ne putem simti rigizi la inceput, mai ales daca am uitat de senzatia de a sta drept. Cu toate acestea, prin adoptarea unei posturi optime si prin aplicarea sfaturilor de mai sus, vei reusi sa mentii sanatatea coloanei vertebrale mult timp de acum inainte.

 

Nota:

Te rugam sa intelegi ca orice sfat sau instructiuni prezentate aici nu sunt nici pe departe un substitut pentru sfatul personalului medical autorizat. Asigura-te ca te consulti cu un medic inainte de a lua orice decizie de cumparare daca urmezi un tratament sau ai nelamuriri privind informatiile prezentate mai sus. Acest produs nu este destinat sa diagnosticheze, sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.

 

Articole Similare:

Descopera Care sunt Cele mai Eficiente Exercitii Impotriva Durerilor de Spate

Care sunt Cele mai Eficiente Remedii Impotriva Durerilor Cervicale?

De ce e Important sa ai o Postura Corecta