Sari la conținut

Renunta la Cocoasa! Sfaturi pentru Corectarea Posturii

 

Durerile de cap, de gat sau de spate, tensiunea resimtita la nivelul umerilor, senzatia de rigiditate sau oboseala musculara sunt cateva dintre consecintele care pot aparea ca urmare a unei pozitii indelungate gresite. Asadar, pentru a evita orice fel de disconfort pe termen lung, merita sa avem in vedere urmatoarele sfaturi pentru corectarea posturii, dupa cum urmeaza:

 

Adopta o postura corecta atunci cand lucrezi de la birou


In cazul celor care lucreaza foarte mult la calculator, in fata unui ecran, prin prisma job-ului, s-a sesizat tendinta accentuata a acestora de a sta cocosati. In cazul in care si tu faci parte din aceasta categorie, afla ca acest obicei este foarte daunator pentru sanatatea coloanei vertebrale, motiv pentru care este necesar sa incerci sa adopti o postura corecta, astfel incat sa eviti aparitia durerilor de spate sau a altor afectiuni mai grave. In acest sens, o solutie pe care merita sa o iei in calcul este utilizarea unei perne lombare pentru scaunul de birou, care sa ofere spatelui tau sustinerea suplimentara de care acesta are nevoie in tot acest timp.

Mai mult, este recomandat sa respecti anumite principii ergonomice de baza, dupa cum urmeaza: atunci cand stai in sezut, spatele tau trebuie sa fie sustinut pe deplin de spatar, scaunul trebuie sa fie suficient de jos, in asa fel incat sa iti permita sa iti sprijini picioarele pe sol in mod confortabil, monitorul trebuie sa fie pozitionat la nivelul ochilor, pentru a va permite o postura cat mai corecta si naturala a coloanei in timp ce priviti ecranul iar coatele trebuie sa fie sprijinite pe cotierele scaunului intr-un mod cat mai confortabil.

Renunta la Cocoasa Sfaturi pentru Corectarea Posturii - Poza Secundara

 

Nu uita sa iti intinzi muschii spatelui


Sederea indelungata in aceeasi pozitie nu face decat sa provoace oboseala musculara. De aceea, este bine sa iei pauze ori de cate ori ai ocazia si sa oferi muschilor spatelui tau un moment de respiro. In cazul in care te afli la birou spre exemplu, un exercitiu eficient pe care il poti face chiar din sezut este urmatorul: in timp ce stai cu picioarele usor departate, pune mainile pe partea inferioara a spatelui, cu degetele indreptate in jos, dupa care apleaca-te pe spate cat poti, mentinand aceasta pozitie timp de cateva secunde. Pentru o eficienta ridicata a acestui tip de exercitiu, este important sa il repeti de mai multe ori. De asemenea, in cazul in care te afli acasa, intinde-te pe podea cu fata in jos, ridica-te apoi pe coate, lasa partea inferioara a spatelui sa se incline spre podea si ramai asa pret de cateva secunde, permitand muschilor sa se intinda si sa elimine tensiunea acumulata.

 

Fii atent la pozitia coloanei vertebrale atunci cand stai in sezut


Atunci cand esti nevoit sa petreci un timp indelungat pe scaun, fie la birou, fie la volan, este recomandat sa mentii curbura naturala a spatelui, adoptand o pozitie cat mai fireasca si mai aliniata a acestuia. Daca stai prea mult aplecat, risti sa pui o presiune prea mare asupra osului pubian, in timp ce daca stai prea mult lasat pe spate, risti sa pui presiune in exces pe coccis. Mai mult, daca te afli pe scaunul din masina, este necesar sa ai parte de suport lombar, motiv pentru care trebuie sa reglezi scaunul in asa fel incat sa obtii o postura cat mai corecta a coloanei vertebrale sau sa te ajuti de o perna ortopedica, pe care sa o asezi in zona lombara, pentru protectie si sustinere optima.

 

Priveste-te in oglinda pentru a putea vedea cum trebuie sa stai corect


Foarte putini dintre noi suntem constienti despre ce inseamna cu adevarat sa ai o postura corecta. De aceea, este indicat ca ori de cate ori avem ocazia, sa ne privim in oglinda si sa evaluam pozitia pe care o avem. Daca palmele sunt indreptate spre coapse, cu degetele mari indreptate inainte, acest lucru inseamna ca avem o pozitie buna. Mai mult, pentru corectarea posturii, este indicat ca in timp ce te afli in fata oglinzii, sa tragi capul pe spate si umerii inainte si inapoi, pentru a putea vedea exact cum trebuie sa stai pentru a-ti mentine coloana vertebrala intr-o pozitie aliniata si verticala. Pe scurt, este necesar sa te asiguri ca nu ai tendinta de a sta cocosat.

 

Fa exercitii pentru intarirea musculaturii spatelui


Dupa cum cel mai probabil stii deja, muschii sunt cei responsabili de sustinerea eficienta a spatelui nostru. Tot acestia sunt si cei care lucreaza pentru a ne ajuta sa stam in picioare spre exemplu, motiv pentru care trebuie sa facem o serie de exercitii fizice prin intermediul carora sa-i ajutam sa se dezvolte in mod armonios si sa devina cat mai puternici. In acest sens, pentru a creste forta si flexibilitatea, putem opta pentru practicarea de yoga sau pilates, prin intermediul carora sa facem miscari controlate, menite sa contribuie, bineinteles, si la corectarea posturii.

Corset pentru corectarea coloanei Better Posture Pro

 

Asigura-te ca dormi intr-o pozitie corecta


In cazul in care nu stiai, pozitia in care dormim reprezinta de asemenea unul dintre factorii care pot favoriza aparitia durerilor de spate si chiar formarea cocoasei. Si asta deoarece majoritatea persoanelor nu acorda o atentie asa cum ar trebui posturii pe care o adopta in timpul somnului. In acest sens, este de preferat sa tii cont de urmatoarele sfaturi, dupa cum urmeaza: daca esti adeptul pozitiei de somn pe o parte, este indicat sa folosesti o perna ortopedica care sa-ti tina coloana aliniata si sa-si sustina in mod eficient si corect gatul si capul, alaturi de o perna pentru genunchi, astfel incat sa eviti sa te trezesti a doua zi cu dureri cervicale. In acelasi timp, daca esti adeptul pozitiei de somn pe spate, este indicat sa optezi de asemenea pentru folosirea unei perne cervicale, pentru a nu pune presiune in exces asupra coloanei vertebrale si pentru a mentine curbura naturala a acesteia in timpul noptii.

 

Ai grija atunci cand ridici obiecte grele


Atunci cand ridici bagaje sau anumite greutati in timpul antrenamentului la sala de forta, cele mai periculoase pozitii la care te poti expune sunt fie atunci cand te apleci, fie atunci cand faci anumite miscari de rasucire, si asta deoarece in aceste cazuri nu exista nimic care sa sustina coloana vertebrala. In acest sens, este necesar sa tii cont de cateva sfaturi utile pe care sa aplici atunci cand ai de ridicat anumite obiecte grele, dupa cum urmeaza: in momentul in care te apleci, indoaie genunchii, pentru a oferi coloanei un suport solid de care sa se sustina, pe cand atunci cand te ridici, mentine trunchiul intr-o pozitie verticala. De asemenea, nu uita ca trebuie sa te apropii de obiectul greu pe care vrei sa-l ridici, ceea ce inseamna ca cu cat acesta este mai greu, cu atat distanta dintre voi trebuie sa fie cat mai mica. Totodata, evita pe cat este posibil miscarile de rotatie in momentul ridicarii de greutati, deoarece acest lucru poate dauna in mod semnificativ sanatatii spatelui si poate provoca in timp numeroase afectiuni grave ale acestuia.

 

Incearca sa limitezi obiceiurile care pun presiune asupra coloanei vertebrale


Nu in ultimul rand, atunci cand vine vorba de purtarea unui rucsac sau a unei genti, incearca sa limitezi cat de mult cantitatea pe care vrei sa o transporti in acestea, in asa fel incat sa reusesti sa distribui greutatea cat mai uniform. La fel de multa grija trebuie sa ai si atunci cand vine vorba despre purtarea tocurilor inalte, intrucat acestea nu fac decat sa puna presiune suplimentara asupra coloanei vertebrale. In acest sens, fie incearca sa renunti la acestea, fie alege un toc cat mai jos.


In concluzie, daca vrei sa obtii si sa mentii o postura cat mai corecta a spatelui tau, tine cont de toate aceste aspecte prezentate anterior si renunta la obiceiurile daunatoare care nu fac altceva decat sa accelereze aparitia durerilor de spate sau a altor afectiuni majore.

 

Articole Similare:

De ce e Important sa ai o Postura Corecta

Care sunt Cele mai Eficiente Remedii Impotriva Durerilor Cervicale?

Cum Poti Preveni in Mod Eficient Aparitia Durerilor de Spate