Sari la conținut

Sciatica: Cauze, Simptome si Tratament

Daca esti ingrijorat ca ai putea avea sciatica, probabil ca esti curios cum se manifesta.

Durerea din sciatica poate sa difere de la om la om. Unii oameni simt o durere minora, in timp ce altii simt o senzatie persistenta de arsura. Durerea pe care o simti poate indica cat de avansata este aceasta afectiune. Cat de afectat este nervul sciatic la tine?

Exista multi factori care pot influenta cum se manifesta sciatica, de aceea simptomele pot varia in functie de persoana. Pentru a intelege cum se manifesta sciatica, putem sa ne uitam la unele elemente de baza ale acestei afectiuni nervoase, cum ar fi cauzele aparitiei si cum poate fi tratata.

 

Ce este Sciatica?

Sciatica este durerea care apare din cauza leziunilor sau iritatiilor nervului sciatic. Nervul sciatic trece de la nivelul zonei lombare, prin fese, pana la genunchi. Nervul sciatic este cel mai lung si mai gros nerv din corp, astfel incat daunele de aici pot fi incredibil de dureroase daca afectiunea avanseaza prea mult.

Nervul sciatic este format din cinci radacini nervoase diferite. Doua alcatuiesc segmentul lombar, iar trei alcatuiesc cel sacral. Ai un nerv sciatic drept, cat si unul stang si este posibil sa ai dureri, amorteli sau furnicaturi care apar doar pe o parte a corpului. Este posibil sa ai dureri pe ambele parti ale corpului; depinde doar de locul in care se afla zona unde este afectat nervul.

Durerea nervului sciatic este adesea descrisa ca o senzatie de arsura. Durerea poate fi constanta sau recurenta. De asemenea, se poate agrava atunci cand petreci mult timp in pozitia sezut sau in picioare. De asemenea, tusea si stranutul pot agrava durerea, deoarece provoaca o miscare brusca a corpului.

 

Care sunt Cauzele Sciaticii?

Exista cateva motive pentru care poate aparea sciatica. Sciatica este frecvent cauzata de:

  • Un disc herniat in zona lombara. Hernia de disc este cea mai comuna cauza, aceasta fiind de vina in aproximativ 90% din cazuri. Cand discul se deterioreaza, provoaca compresie in radacinile nervului spinal prin:
    • Compresie directa, ceea ce inseamna ca discul lombar se extinde si se apasa de nervul sciatic.
    • Inflamatia chimica, ceea ce inseamna ca iritantul chimic localizat in materialul discului se scurge si provoaca inflamatie in jurul nervului sciatic.
  • Degenerare. Daca tesuturile din coloana lombara degenereaza, acestea pot comprima sau irita nervul sciatic.
  • Stenoza coloanei vertebrale. Cand canalul spinal se ingusteaza din cauza stenozei coloanei vertebrale, aceasta adancitura poate provoca sciatica.
  • Spondiloza apare atunci cand o fractura determina o vertebra sa se deplaseze deasupra alteia. Cand se intampla acest lucru, nervul sciatic poate fi comprimat.

 

Sciatica ar Putea fi un Simptom al unei Afectiuni Mai Grave

In majoritatea cazurilor, sciatica este un simptom al unei alte afectiuni care trebuie rezolvata inainte ca sciatica sa se poata vindeca. Majoritatea cauzelor sunt in general alte afectiuni de sanatate, cum ar fi stenoza coloanei vertebrale sau o hernie de disc. In aceste cazuri, vei dori sa tratezi mai intai problema principala, in speranta ca sciatica va disparea.

Pentru a te diagnostica, medicul tau poate efectua diferite teste, cum ar fi:

  • Radiografia coloanei vertebrale pentru a vedea daca exista anomalii ale discurilor intervertebrale care ar putea apasa nervul.
  • RMN pentru a produce imagini detaliate ale oaselor si tesuturilor moi. Un RMN va putea identifica o hernie de disc.
  • Scanarea computerizata poate fi utilizata pentru a arata mai bine nervul sciatic, pentru a vedea ce cauzeaza problema si unde apare inflamatia.
  • Electromiografia (EMG) poate fi utilizata pentru a confirma compresia nervoasa care are loc din cauza unei hernii de disc sau a unei stenoze spinale.

Este posibil ca medicul tau sa nu efectueze toate aceste teste, dar va alege unul sau doua pentru a iti confirma diagnosticul.

 

Tratament Sciatica

Exista multe variante de tratament pentru sciatica. In primul rand, medicul tau isi va da seama ce anume cauzeaza sciatica, deoarece aproape niciodata nu apare singura. Daca sciatica apare din cauza unei alte probleme, cum ar fi o hernie de disc, medicul tau se va concentra asupra acestei probleme inainte de a trece la sciatica ta.

De obicei, atunci cand problema care cauzeaza sciatica este rezolvata, sciatica se va vindeca de la sine.

Remedii Naturiste

Pentru a diminua durerea asociata sciaticii, poti utiliza medicamente fara prescriptie medicala, pachete calde si reci si tehnici de intindere usoara. Daca durerea nu dispare sau continua sa se agraveze, adreseaza-te medicului tau pentru sfaturi.

Tratament Medicamentos

Daca tratamentul la domiciliu nu functioneaza, poate fi necesar sa primesti tratament de la medicul tau. Acesta te poate incuraja sa iei medicamente eliberate pe baza de reteta, cum ar fi analgezice.

De asemenea, poate doresti sa incerci sa vezi un fizioterapeut, deoarece te poate ajuta sa gasesti exercitii care sa iti fie benefice. Iti va pune la punct un program pe care il urmezi in timp ce esti acasa sau la lucru.

Daca durerea este apasatoare si nu dispare indiferent de ceea ce incerci medicul tau poate sa recurga la injectarea coloanei vertebrale, pentru a diminua durerile. Corticosteroizii sunt medicamente antiinflamatoare utilizate in mod frecvent pentru a reduce durerea si inflamarea pentru o perioada scurta de timp.

De asemenea, medicul tau iti poate sugera sa incerci terapii alternative, cum ar fi yoga sau acupunctura, pentru a controla durerea.

 

Cum Poti Preveni Sciatica

Poti preveni sciatica prin:

  • Adoptarea unei posturi corecte
  • Pierderea in greutate, daca este necesar
  • Renuntarea la fumat
  • Evitarea sederii prelungite
  • Exercitii de intindere a spatelui
  • Evitarea ridicarii obiectelor grele

 

Perna Ortopedice Pentru Sezut Better Posture

Scapa de Durerile Sciatice Folosind o Perna Ortopedica Pentru Sezut

Intrucat poti avea sciatica de la o postura incorecta, provocand inflamatii si iritatii prin solduri, zona lombara si coccis, este important sa stai pe ceva confortabil si care iti ofera sustinere.

Din pacate, majoritatea scaunelor de birou tind sa fie incomode si nu ofera o sustinere buna, provocand daune spatelui, coapsei, soldurilor si picioarelor. Pentru a reduce aceasta durere si pentru a iti oferi un mediu confortabil de lucru, ar trebui sa iei in considerare utilizarea unei perne de scaun.

La Better Posture, realizam perne de scaun care pot ajuta la reducerea durerii asociate sciaticii atunci cand trebuie sa stai la birou.

Pernele noastre pentru scaun sunt fabricate din spuma cu memorie de inalta densitate, ceea ce inseamna ca se vor contura dupa spatele si fesele tale pentru a oferi nivelul perfect de sustinere.

Better Posture. Pentru ca ne pasa de confortul tau.

 

Surse:

Sciatica - Diagnosis and treatment | Mayo Clinic

Sciatica: Causes, Symptoms, Treatment, Prevention & Pain Relief | Cleveland Clinic

Sciatica Causes | Spine Health

 

Articole Similare:

Hernia de Disc Lombara - 6 Metode de Tratament

Spune Adio Durerilor de Spate la Birou

6 Metode Prin Care Poti Scapa de Durerile Lombare