Sari la conținut

Hernia de Disc Lombara - 6 Metode de Tratament

Te confrunti cu durere surda sau ascutita la fese sau picioare? Asta poate fi un indicator al unui disc bombat sau herniat. Intre fiecare dintre vertebrele care alcatuiesc coloana vertebrala sunt mici “perne” numite discuri.

Discurile herniate apar mai des la persoanele cu varsta intre 30 si 50 de ani. Hernia de disc este o afectiune care apare cand un disc intervertebral se deterioreaza, ceea ce permite continutului gelatinos elastic al acestuia sa iasa in afara. Acest lucru  poate determina aparitia durerii, amorteala si slabiciunea la nivelul mainilor sau picioarelor.

In majoritatea cazurilor oamenii isi pot ameliora durerea asociata herniei de disc folosind medicamente si fizioterapia, rezultatele fiind vizibile in aproximativ 4-6 saptamani. Cu toate acestea, in cazurile in care durerea este severa, interventia chirurgicala poate fi necesara.

 

Iata 6 metode de tratament pentru ameliorarea durerii asociate herniei de disc:

 

Reducerea Inflamatiei

In cazul in care durerea asociata herniei de disc este una usoara spre moderata, trebuie sa reduci inflamatia pentru a ameliora durerea. De exemplu, aplicarea unui tampon de incalzire sau a unui pachet cu gheata pe zona afectata poate fi o modalitate buna de a iti usura temporar durerea si de a reduce inflamatia. O alternativa ar fi sa te intinzi pe burta, de doua ori pe zi, cu una sau doua perne sub solduri. Daca durerea persista chiar si dupa aplicarea acestor remedii, ar trebui sa consulti un fizioterapeut pentru o evaluare mai amanuntita.

 

Protejarea Spatelui

Este important sa eviti pe cat se poate sa pui presiune pe discurile herniate. Evita sa porti tocuri inalte, sa dormi pe burta si sa stai in picioare sau in pozitia sezut pentru perioade lungi de timp. Tine spatele drept atunci cand ridici obiecte grele, in schimb alege sa indoi genunchii. De asemenea, mentine o postura corecta atunci cand stai in picioare sau in pozitia sezut.

 

Exercitii Fizice

Exista exercitii fizice si intinderi, care ajuta la ameliorarea durerii asociate herniei de disc. Un fizioterapeut te poate instrui sa efectuezi corect aceste exercitii pentru a reduce presiunea pe discurile coloanei vertebrale. Pe masura ce muschii coloanei vertebrale devin mai puternici, presiunea pe disc ar trebui sa scada, ameliorand durerea.

  

Medicamente Fara Prescriptie Medicala

Atunci cand durerea asociata herniei de disc este una moderata, un medicament fara prescriptie medicala poate ajuta la reducerea inflamatiei si la ameliorarea durerii. Ibuprofenul si paracetamolul sunt cateva dintre cele mai populare alegeri pentru calmarea durerii. Deoarece acestea ofera doar o ameliorare temporara a durerii, ar trebui sa consulti un medic pentru reusi sa faci un plan pe termen lung.

 

Interventie Chirurgicala

Aceasta optiune este valabila doar pentru cele mai severe cazuri, deoarece cazurile mai usoare pot fi tratate cu succes cu fizioterapie si medicamente. Multe metode chirurgicale sunt minim invazive si au rate de succes ridicate, insa procesul de recuperare poate fi lung. Daca este necesara o interventie chirurgicala, va fi necesara si kinetoterapia pentru recuperarea muschilor coloanei vertebrale si imbunatatirea articulatiilor coloanei vertebrale pentru o recuperare completa.

 

Surse de informatie:


https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/herniated-disk/symptoms-causes/syc-20354095
https://www.coloradospineinstitute.com/conditions/lumbar-disc-herniation/
https://www.pauljeffordsmd.com/post-op-instructions
https://www.hopkinsmedicine.org/orthopaedic-surgery/_documents/patient-information/patient-forms-guides/JHULumbSpineSurgeryGuide.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20930629

 

Articole Similare:

Spune Adio Durerilor de Spate la Birou

6 Metode Prin Care Poti Scapa de Durerile Lombare

Insomnii in sarcina? Cum poti obtine confortul pe care il meriti?