Sari la conținut

Cum sa stai pe scaunul de la birou pentru a evita durerile de spate

 

La momentul actual, multi dintre noi petrecem ore in sir la birou, desfasurand treburile zilnice pe care le avem de indeplinit. Daca si tu te regasesti in acest scenariu, stii deja faptul ca lucrul la birou implica statul indelungat pe scaun, intr-o pozitie statica. Acest lucru nu este neaparat unul benefic, intrucat statul prelungit in sezut ne poate afecta destul de mult sanatatea si poate favoriza aparitia durerilor lombare sau agravarea unor afectiuni ale spatelui existente deja, aplicand un stres suplimentar in zona spatelui, umerilor, bratelor si picioarelor si exercitand o presiune ridicata asupra muschilor spatelui si discurilor spinale, generand inflamatie in zona lombara de cele mai multe ori.

Mai mult, ce este cu adevarat ingrijorator este faptul ca atunci cand stam foarte mult pe scaun, majoritatea dintre noi avem tendinta de a ne ghemui sau de a face anumite miscari excesive executate gresit, adoptand o postura incorecta care poate supraintinde ligamentele coloanei vertebrale si poate suprasolicita discurile si structurile inconjuratoare ale acesteia. Acest aspect nu trebuie tratat cu superficialitate, deoarece pozitia vicioasa in sezut poate duce in timp la deteriorarea si deformare coloanei si, implicit, la agravarea durerilor de spate lombare, dar nu numai.

Postura incorecta poate produce diverse complicatii, de la o simpla atitudine deformanta pana la adevarate deformari, precum scolioza, cifoza, spondiloza sau tulburari circulatorii si respiratorii. Daca nu poti evita statul pe scaun prin natura profesiei tale, este foarte important sa reduci pe cat de mult posibil consecintele neplacute, adoptand si mentinand o postura corecta la locul de munca, tinand cont de urmatoarele sfaturi si recomandari practice, dupa cum urmeaza:

 

Cum sa stai pe scaunul de la birou pentru a evita durerile de spate - Scaun Ergonomic

 

Opteaza pentru un scaun de birou ergonomic

Atunci cand vine vorba de amenajarea eficienta a spatiului de lucru, o atentie majora trebuie sa o acordam scaunului pe care il folosim in mod frecvent. In acest sens, un scaun de birou ergonomic este de-a dreptul indispensabil, fiind un instrument care atat timp cat este utilizat in mod corespunzator, ajuta la maximizarea sprijinului pentru spate si la mentinerea unei pozitii corecte in timpul utilizarii. Desigur, pentru rezultate garantate, este necesar sa respecti si principiile ergonomice de baza si sa ajustezi scaunul de birou atat cat este cazul, pentru un confort sporit si pentru protejarea optima a coloanei vertebrale.

Pentru a te asigura ca atat scaunul de birou, cat si zona de lucru sunt proiectate corespunzator, astfel incat sa fie cat mai confortabile posibil si sa contribuie la imbunatatirea posturii in timp ce te afli in sezut, asigurand protectie sporita coloanei vertebrale, tine cont de urmatoarele aspecte:

 

Stabileste inaltimea scaunului de birou

Pentru a asigura o buna circulatie periferica a sangelui in picioare, sezutul scaunului trebuie sa fie reglat la inaltimea corecta. In acest sens, afla ca inaltimea este adecvata atunci cand calcaiele sunt asezate pe podea cat mai confortabil, in timp ce genunchii sunt indoiti la 90 de grade, la acelasi nivel sau chiar putin mai jos de coapse care trebuie sa fie paralele cu podeaua.

 

Regleaza spatarul

Este necesar sa ajustezi spatarul scaunului atat cat este nevoie pentru a forma un unghi de 135 de grade cu coapsele. Numeroase studii de specialitate au demonstrat ca aceasta pozitie exercita cel mai mic nivel de presiune pe coloana vertebrala. In acceasi masura, nu uita ca in timp ce te afli in sezut, trebuie sa tii spatele lipit de spatarul scaunului, inclusiv zona lombara, ca sa eviti o pozitie incovoiata. De asemenea, pentru a evita aplecarile bruste in fata, trage-ti scaunul cat mai aproape de birou. Ca sa fii cat mai productiv si sa pastrezi o postura corecta, nu uita ca este vital sa tii spatele drept, nu cocosat.

 

Perna ortopedica pentru sezut Better Posture Pro 

 

Regleaza cotierele

Cotierele scaunului de birou ar trebuie sa fie reglabile, in asa fel incat sa iti permita sa tii umerii cat mai relaxati si coatele intr-un unghi usor deschis (100-110 grade). Incheieturile si mainile trebuie sa fie drepte, nu flexate in sus sau in jos. Mai mult, nu uita ca iti poti odihni baza palmelor pe suportul special al tastaturii sau mouse-ului, dar nu in timp ce tastezi.

Totodata, un alt aspect esential pe care trebuie sa il ai in vedere este sa tragi tastatura cat mai aproape de tine si sa folosesti suporturile din spatele acesteia pentru a o putea inclina in functie de unghiul corporal. Inalta putin tastatura daca stai usor inclinat in spate si tine-o paralela cu biroul sau intr-un unghi negativ fata de tine pentru a-ti putea mentine incheieturile cat mai drepte. In acelasi timp, mouse-ul trebuie sa fie cat mai aproape de tastatura, eventual pe un suport usor inclinat, care sa usureze utilizarea acestuia.

 

Asigura-te ca spatele tau beneficiaza de suport

Sprijinul spatelui inferior intr-un scaun ergonomic este foarte important. Si asta deoarece coloana vertebrala are o curba spre interior, iar sederea prelungita in sezut tinde sa duca la deteriorarea acestei curbe naturale si la incordarea structurilor inconjuratoare ale acesteia. Prin urmare, este necesar sa optezi pentru un scaun ergonomic care sa aiba un suport lombar incorporat care sa iti permita sa mentii curba interioara a spatelui inferior in mod adecvat. Cu toate acestea, daca acest lucru nu este posibil, nu ezita sa investesti intr-o perna lombara pentru a putea echilibra greutatea corpului fara efort suplimentar.

 

Aliniaza urechile cu umerii

Acest lucru inseamna automat ca nu trebuie sa apleci capul in fata. Daca faci asta, pui o presiune exagerata pe zona gatului si a umerilor. Probabil ca apleci capul inainte in mod inconstient atunci cand atentia ta este concentrata pe imaginea afisata pe monitor, dar acest obicei nu face decat sa te oboseasca si sa iti afecteze vertebrele in timp. Asigura-te ca monitorul se afla la o distanta de o lungime de brat fata de ochi si la aproximativ acelasi nivel cu privirea sau doar putin mai jos.

Desigur, nu exista un singur tip de scaun de birou care sa fie potrivit pentru toate persoanele. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de alegerea unui astfel de produs, indiferent de preferintele individuale pe care le ai pentru confort, este important sa respecti toate liniile directoare explicate pana acum, pentru a promova o postura buna si pentru a asigura sprijin pentru spate in timp ce stai pe scaun timp de 8 ore la birou.

Cum sa stai pe scaunul de la birou pentru a evita durerile de spate - Exercitii pentru dureri lombare

 

Nu uita sa iei pauze si sa ramai activ

Indiferent cat de comod ti se poate parea sa stai ore in sir pe scaunul de birou, trebuie sa stii faptul ca miscarea si intinderea in mod regulat pe parcursul zilei nu numai ca vor contribui la mentinerea articulatiilor, muschilor, ligamentelor si tendoanelor coloanei vertebrale, ci iti vor oferi si un sentiment de confort si de relaxare sporit, avand efecte pozitive asupra nivelului de energie si de productivitate. Prin urmare, este indicat sa iei pauze de fiecare data cand ai ocazia, pentru a te ridica de la postul de lucru si pentru a te intinde sau plimba prin birou pentru cel putin cateva minute. Chiar si o deplasare scurta pana la toaleta sau la dozatorul de apa poate avea efecte pozitive asupra sanatatii spatelui tau, mai mult decat ti-ai imagina. Mai mult, o plimbare pana la magazin de exemplu in timpul pauzei de la pranz se poate dovedi cu atat mai benefica, promovand un flux sanguin sanatos care va furniza toti nutrientii esentiali structurilor coloanei vertebrale.

Perna lombara Better Posture Pro

 

Invata cateva exercitii pentru durerile lombare

In timpul pauzelor pe care le aloci pentru a te ridica de pe scaunul de lucru si pentru a te intinde, poti efectua cu usurinta si cateva exercitii pentru durerile de spate lombare si miscari de stretching. Nu in ultimul rand, afla ca poti face cateva exercitii impotriva durerilor de spate chiar si din pozitia sezut, fara sa fii nevoit sa te ridici de pe scaun. Un exemplu in acest sens este urmatorul: roteste umerii stanga dreapta de zece ori si ridica si coboara umerii de tot atatea ori. Repeta acest proces ori de cate ori simti o senzatie de rigiditatea la nivelul spatelui, gatului sau umerilor, dar nu numai.

Tine cont de toate aceste sfaturi si recomandari enumerate anterior si bucura-te de cat mai multe zile la birou fara dureri lombare!

 

Articole Similare:

Cele mai eficiente metode pentru a scapa de durerile de coloana la birou

Cum poti sa previi durerile de spate in timp ce te afli la volan?

De ce te simti epuizat dupa ce ai stat toata ziua la calculator?