Dupa cum bine stim deja cu totii, statul prelungit in sezut pe o suprafata rigida, postura constransa si vibratiile de joasa frecventa din timpul sofatului reprezinta principalii factori favorizanti ai aparitiei durerilor de coccis, sau a durerilor de noada asa cum mai sunt denumite.
Indiferent de cat de frecvente sau intense sunt acestea, un lucru este cert: nu este pe placul nimanui sa conduca cu dureri de spate, ba din contra, acest lucru se poate dovedi chiar periculos in unele situatii, motiv pentru care este necesar sa aflam impreuna care sunt cauzele acestei afectiuni si cum o putem trata, astfel incat sa putem conduce cat mai confortabil si sa eliminam orice fel de disconfort in timpul calatoriilor noastre.
De ce timpul petrecut la volan favorizeaza aparitia durerilor de spate
Desi putini dintre noi suntem constienti de acest lucru, in momentul in care masina incepe sa se miste, totul este diferit pentru corpul, respectiv spatele nostru. Si asta deoarece in timp ce autovehiculul este in miscare si supus acceleratiilor si deceleratiilor repetate, corpul nostru este expus de asemenea anumitor forte, inclusiv vibratiilor in sus si in jos ale intregului corp, in timp ce se balanseaza dintr-o parte in alta. Aceste vibratii ne pot afecta in timp ce stam pe scaunul masinii, producand un disconfort postural considerabil, dar si un risc crescut de ranire si durere lombara joasa.
Mai mult, atunci cand picioarele noastre sunt active, apasand pe pedale, acestea nu mai pot contribui la stabilizarea si sprijinirea spatelui inferior, asa cum ar face de obicei atunci cand sunt asezate pe podea in timp ce stam pe scaun spre exemplu. Toti acesti factori, impreuna cu design-ul scaunului masinii in sine, nu fac altceva decat sa favorizeze aparitia problemelor cu spatele.
Tine cont de sfaturile ergonomice
Daca esti nevoit sa conduci foarte mult, din motive personale sau profesionale, este indicat sa tii cont de o serie de sfaturi esentiale, foarte practice, care te vor ajuta in mod semnificativ sa previi sau sa combati durerile de noada care se pot instala in timpul sau din cauza condusului, dupa cum urmeaza:
1. Regleaza in mod corect scaunul si tetiera
Primul pas pe care il poti face pentru a atenua durerile lombare joase in timpul sofatului este sa iti reglezi corect scaunul si tetiera. Avand volanul la indemana si fiind suficient de aproape de acesta, stresul asupra gatului, a spatelui, a umerilor sau incheieturilor sa fie redus. Mai mult, in acest fel nu va trebui nici sa te intinzi pentru a ajunge la pedale. Un alt aspect foarte important pe care trebuie sa il ai in vedere este sa ajustezi scaunul masinii tale astfel incat genunchii sa nu fie mai sus decat soldurile iar spatarul sa fie la un unghi de 100 pana la 110 grade, pentru a-ti permite sa te asezi corect. In ceea ce priveste tetiera, aceasta trebuie sa fie pozitionata astfel incat sa fie in mijlocul capului, pentru a pastra gatul si spatele intr-o pozitie neutra, pentru o postura corespunzatoare si cat mai confortabila.
2. Ofera un suport suplimentar spatelui tau
Asigura-te ca iti sprijini spatele pe scaun cat mai centrat. Coloana vertebrala are nevoie de sustinere, in special atunci cand petreci foarte mult timp intr-o pozitie statica. In acest sens, in cazul in care autovehiculul tau nu dispune de un suport lombar adecvat, poti rula un hanorac pe care sa il plasezi in partea inferioara a spatelui, pentru a oferi un suport optim coloanei vertebrale in timp ce conduci.
3. Foloseste optiunile de ultima generatie ale masinii
Daca masina ta are functia de asistenta sofer Cruise Control (pilot automat), nu ezita sa o utilizezi ori de cate ori ai ocazia. In acest fel, vei avea posibilitatea de a te bucura de un condus cat mai relaxant, in special pe autostrazi sau pe drumurile lungi si drepte cu trafic normal, si vei putea aseza ambele picioare pe podea pentru perioade scurte, pentru a-ti relaxa muschii si pentru a distribui greutatea mai uniform.
4. Adopta o pozitie optima a mainilor pe volan
Numeroase cercetari si studii realizate cu privire la modul in care este bine sa ne pozitionam mainile pe volan atunci cand ne confruntam cu durerile de coccis au demonstrat faptul ca este de preferat sa plasam mainile ,,la ora 3 si la ora 9”, intrucat este o pozitie care permite executarea manevrelor cu usurinta si care asigura siguranta sporita in cazul declansarii unui airbag spre exemplu. Mai mult, aceasta pozitie iti permite sa iti sprijini si coatele intr-o maniera cat mai naturala pe cotiera auto, pentru a ameliora durerile, in special pe cele resimtite in partea superiora a spatelui.
5. Nu uita sa iei pauze
Statul prelungit in sezut, pe scaunul masinii, nu face decat sa intepeneasca muschii spatelui, favorizand si accelerand aparitia spasmelor musculare si a disconfortului. Prin urmare, este esential sa iei pauze de la condus, de preferinta o data la fiecare jumatate de ora daca situatia ti-o permite, si sa cobori din masina pentru a te intinde si pentru a te deplasa putin, stimuland circulatia sangelui si eliberand tensiunea acumulata in zona inferioara a spatelui. De asemenea, in timp ce te afli la volan, incearca sa te misti pret de cateva secunde pe scaun. Orice miscare pe care o poti face in vehicul in siguranta te va ajuta mai mult decat daca alegi sa stai nemiscat.
6. Porneste incalzirea in scaune
Caldura relaxeaza muschii si articulatiile, reduce transmiterea semnalului de durere catre creier si imbunatateste fluxul de sange, oxigen si nutrienti, ameliorand durerea de noada. Asadar, porneste incalzirea in scaune in timpul calatoriei tale sau, in cazul in care masina ta nu dispune de o astfel de functie, achizitioneaza o husa de scaun menita sa emane caldura.
7. Acorda o atentie majora modului in care urci si cobori din masina
Putini dintre noi sunt constienti de cat de mult ne poate afecta modul in care intram sau iesim din masina. Pentru a evita leziunile musculare, articulare sau ale coloanei vertebrale, atunci cand urci in autovehicul aseaza-te pe scaun si roteste-te, fara a-ti rasuci spatele, iar atunci cand cobori, tine fata in directia opusa scaunului si foloseste-te de maner sau de tocul usii pentru un sprijin suplimentar.
8. Regleaza-ti oglinzile in mod corespunzator
Pentru a nu fi nevoit sa te rasucesti sau sa depui eforturi exagerate pentru a vedea in trafic, ai grija sa iti reglezi oglinzile inainte de calatorie in mod adecvat. Pentru a face asta, regleaza oglinzile doar in timp ce stai drept, pentru a te asigura ca va fi suficient doar sa misti ochii pentru a vedea in oglinzi, adoptand o postura corecta.
9. Aplica la nivelul spatelui comprese cu gheata
Este recomandat sa ai mereu la indemana in masina cateva pachete de gheata, intrucat acestea au rolul de a amorti zona dureroasa si de a reduce inflamatia, atenuand durerile lombare pe care le poti experimenta la drum.
10. Tine cont de caracteristicile masinii tale
Daca intentionezi sa iti cumperi un autovehicul nou, este recomandat sa iei in considerare cateva functii care sa te tina departe de durerile de coccis, cum ar fi scaunele electrice, usurinta de a intra si iesi din masina, oglinzile mari din exterior si detectarea radarului in fata, lateral si spate.
11. Asigura-te ca ai o calatorie cat mai placuta
Pentru multi soferi, cea mai neplacuta parte a condusului o reprezinta denivelarile de pe drum, care pot zgudui coloana vertebrala. In acest sens, pentru a evita orice neplacere in timpul calatoriei tale, condu o masina de pasageri in loc de un pick-up sau un SUV, inlocuieste amortizoarele uzate, aseaza-te pe o perna special conceputa pentru masina, precum o perna ortopedica pentru coccis sau o perna ortopedica pentru scaunul auto si, nu in ultimul rand, inlocuieste anvelopele uzate si redu presiunea in acestea, pentru un drum cat mai lin si mai confortabil.
12. Nu ezita sa discuti cu un specialist
Daca ai artrita spre exemplu care iti poate afecta condusul, este necesar sa discuti cu un medic specialist despre optiunile de tratament menite sa atenueze durerea in timp ce te afli la volan.
Articole Similare:
De ce te simti epuizat dupa ce ai stat toata ziua la calculator?
Renunta la Cocoasa! Sfaturi pentru Corectarea Posturii
Cum Poti Preveni in Mod Eficient Aparitia Durerilor de Spate