Un somn de calitate, adanc si neintrerupt, este fara doar si poate unul dintre cei mai importanti piloni ai unei sanatati de fier pe termen lung, alaturi de o alimentatie corecta si echilibrata, dar si de miscarea fizica zilnica. Cu toate acestea insa, desi odihna dupa o zi lunga si incarcata ar trebui sa fie o experienta relaxanta, pentru persoanele care sufera de dureri de spate, acest moment se poate dovedi o adevarata provocare.
Reprezentand principala cauza a dizabilitatii la nivel mondial, durerea de spate nu afecteaza doar viata de zi cu zi a indivizilor, ci poate avea un impact negativ semnificativ si asupra orelor de somn din timpul noptii. Desigur, o pozitie de dormit vicioasa sau un pat inconfortabil pot de asemenea sa constituie o serie de factori raspunzatori pentru o odihna precara, motiv pentru care trebuie sa acordam o atentie deosebita tuturor aspectelor ce tin de modul in care dormim si de obiceiurile pe care le avem in tot acest timp.
Imbunatateste-ti somnul incepand de acum
Intre odihna si durerea de spate exista o relatie bidirectionala de necontestat. In timp ce disconfortul cauzat de un episod de durere poate fi o bariera majora in calea unui somn bun, intrucat nu te va lasa sa te simti suficient de confortabil pentru a adormi sau te va determina sa te trezesti frecvent in timpul noptii, un somn insuficient, neimplinit si nesatisfacator te va face mult mai sensibil la durere. Prin urmare, pentru a preveni pe cat de mult posibil astfel de scenarii si pentru a obtine un somn profund, neintrerupt si lipsit de disconfort, este esential sa tii cont de cateva reguli si sfaturi practice, dupa cum urmeaza:
Gaseste pozitia adecvata pentru tine
Fiecare persoana doarme diferit. In timp ce unii indivizi se simt mai relaxati daca se odihnesc pe spate, altii considera ca pe o parte sau pe burta este modalitatea ideala pentru a putea adormi mai rapid. Indiferent de pozitia de somn preferata, un lucru este cert: pentru a putea preveni sau ameliora durerile de spate in timpul noptii, este esential sa asiguri alinierea naturala a coloanei tale vertebrale si sustinerea optima a acesteia.
Spre exemplu, in cazul in care obisnuiesti sa dormi pe o parte, pune o perna intre genunchi si trage-i pe acestia usor spre piept. Mentinerea genunchilor indoiti ajuta la echilibrarea corpului si reduce presiunea asupra coloanei vertebrale. Mai mult, daca alegi sa dormi pe spate, aseaza intotdeauna o perna sau un prosop rulat in zona inferioara a spatelui. In acest fel nu doar ca vei reusi sa distribui greutatea uniform si sa asiguri alinierea corecta a capului, gatului si coloanei vertebrale in timp ce dormi, ci vei avea ocazia sa promovezi si o postura corecta, lipsita de riscuri.
In schimb, daca iti place sa dormi pe burta, cel mai probabil stii deja ca aceasta pozitie, pe cat de confortabila pare, pe atat de periculoasa poate fi pentru sanatatea spatelui. Cu toate acestea, daca nu te poti dezobisnui de ea, pentru a evita sa pui presiune exagerata asupra zonei lombare, plaseaza mereu o perna ortopedica sub burta. Un astfel de produs se va dovedi un ajutor de nadejde in foarte multe situatii.
Investeste intr-o saltea conform propriilor necesitati
Da, si salteaua poate juca un rol fundamental in prevenirea sau combaterea durerilor de spate si in asigurarea unui somn de calitate. De aceea, alegerea acesteia nu trebuie sa fie facuta la intamplare. In cazul in care nu stiai, tipul de saltea de care ai nevoie depinde in mare masura de propriul tau corp.
O saltea moale poate fi buna daca soldurile tale sunt mai late decat talia, deoarece iti va mentine coloana vertebrala dreapta atunci cand dormi, in timp ce o saltea mai dura poate fi eficienta daca soldurile si talia sunt deja aliniate in mod natural. Pentru a-ti putea da seama ce varianta functioneaza cel mai bine in cazul tau, incearca sa te odihnesti pe diferite tipuri de saltele si nu uita: o coloana sanatoasa se cunoaste dupa salteaua pe care dormi.
Evita miscarile bruste
Desi vei fi tentat sa tratezi acest aspect cu superficialitate, afla ca modul in care te asezi sau te dai jos din pat poate influenta foarte mult intensitatea cu care resimti durerea de spate. Trezirea rapida si brusca poate afecta muschii spatelui, dupa ce acestia au fost inactivi o noapte intreaga. Prin urmare, in momentul in care vrei sa te ridici din pat, este indicat sa te intorci pe o parte, sa cobori picioarele prima data, dupa care sa te impingi in brate. Atunci cand faci aceasta miscare, vertebrele tale formeaza o parghie osoasa si sunt foarte putini muschi implicati.
Efectueaza periodic exercitii
Activitatea fizica regulata si, implicit exercitiile specifice pentru intarirea muschilor care sustin coloana vertebrala, reprezinta o modalitate excelenta pentru a-ti imbunatati calitatea somnului si pentru a ameliora durerile. Cresterea fortei si a flexibilitatii muschilor spatelui va reduce in mod considerabil sansele ca spasmele musculare sa te ia prin surprindere in toiul noptii.
Practica yoga
Dincolo de beneficiile majore pe care le are pentru sanatatea psihica, yoga se numara in prezent si printre cele mai eficiente remedii pentru durerea de spate. Mai mult, anumite pozitii de yoga si o respiratie corecta se vor dovedi cea mai buna solutie si pentru reducerea stresului si pentru obtinerea unui somn odihnitor.
Administreaza anumite medicamente
Pentru a putea dormi cat mai bine, insotit chiar si de durerea de spate, unele medicamente ca parte a unui plan de tratament complet pot ajuta. Desigur, pentru a minimiza reactiile adverse, acestea trebuie sa fie administrate numai sub indrumarea unui medic specialist. Si anumite calmante eliberate fara prescriptie medicala se pot dovedi un ajutor de nadejde pe termen scurt in ceea ce priveste tratamentul acasa al durerilor de spate si asigurarea unui somn neintrerupt. Amintim aici aspirina, paracetamolul sau ibuprofenul, care sunt disponibile si intr-o versiune ,,PM” ce include o substanta ce te ajuta sa dormi.
De asemenea, alte optiuni pe care le mai ai la indemana sunt medicamentele prescrise pentru durerile de spate care includ antidepresive, cum ar fi doxepina sau duloxetina, sau cele care combina efectele antidepresive si de calmare cum ar fi amitriptilina. Nu in ultimul rand, un relaxant muscular precum ciclobenzaprina va fi in aceeasi masura o alegere inspirata pentru a avea parte de un plus de confort.
Respecta un program de somn
Disciplina este cheia. Incearca pe cat de mult posibil sa adormi in fiecare noapte si sa te trezesti in fiecare dimineata la aceeasi ora. In acest fel se regleaza ceasul biologic al organismului, fapt care te va ajuta sa adormi mai usor si sa ai un somn mai linistit, dar si sa fii mult mai productiv urmatoarea zi. Nu uita: daca acorzi prioritate odihnei, acest lucru se va reflecta in starea ta generala de sanatate si, implicit, in combaterea durerilor de spate cu care te confrunti.
Elimina stresul
Printre principalele cauze ale insomniei se numara, bineinteles, stresul. Acest factor poate avea un impact negativ si asupra sanatatii spatelui, motiv pentru care este indicat sa cauti intotdeauna diverse metode pentru a te relaxa si pentru a gestiona cat mai bine grijile interioare pe care le ai. In acest sens, niste exercitii linistitoare sau chiar aromaterapia pot fi foarte utile, intrucat te vor ajuta sa te concentrezi mai mult pe odihna, si nu alti factori perturbatori.
Nu renunta
Cel mai bun mod pentru a dormi mai bine este sa scapi de durerile de spate, categoric. Cu toate acestea, majoritatea celor care se confrunta cu acest tip de disconfort, pur si simplu se obisnuiesc cu ideea si renunta la a mai cauta un tratament care sa functioneze pentru ei. Din pacate insa, acest lucru nu va face decat sa aduca cu sine numeroase consecinte neplacute pe termen lung si sa agraveze durerile resimtite deja.
Din acest motiv, daca si tu intampini dificultati in a dormi bine din cauza durerilor de spate, pentru a putea obtine un stil de viata sanatos si echilibrat este esential sa ramai perseverent si sa discuti cu un medic specialist despre tehnicile care pot sa dea roade in functie de particularitatile cazului tau.
Articole Similare:
Cum sa-ti protejezi spatele in timpul calatoriilor lungi
Cum sa stai pe scaunul de la birou pentru a evita durerile de spate
Cele mai eficiente metode pentru a scapa de durerile de coloana la birou